V.V. Heerde neemt punt mee bij Columbia (2-2)

maandag 07 september 2015

V.V. Heerde heeft een punt overgehouden aan de eerste competitiewedstrijd in de Zondag 3e Klasse B. Voor de openingswedstrijd reisden de Heerdenaren af naar Apeldoorn, waar een traditioneel zware uitwedstrijd op het programma stond. Op bezoek bij Columbia kon de formatie van trainer Gerrit Brouwer (zelf een ex-Columbiaan) de prestatie van vorig seizoen (1-2 winst) niet evenaren. Na een spannend onderonsje stond er na 90 minuten een 2-2 eindstand op het bord. Hiermee kon Heerde, gezien het spelbeeld, tevreden zijn. De doelpunten aan Heerder zijde werden beide gemaakt door spits Roel Smit. Hij zette de geelzwarten na 3 minuten op een 0-1 voorsprong, maar nadat Columbia in het vervolg tweemaal doel had getroffen, bepaalde hij met een diagonaal schot in de 70e minuut de eindstand (2-2).

Heerde begon voortvarend aan de wedstrijd. Met flinke pressie vooruit werd de defensie van Columbia onder druk gezet. Zo werd er in de 3e minuut doorgejaagd op een terugspeelbal op de Columbia-doelman, die bij zijn aanname in de fout ging. De rappe Dewi van Velsen pakte dit kadootje uit en bood Roel Smit de kans om de bal in het lege doel te schuiven: 0-1. Een bliksemstart van de competitie, waarbij het aanvalsplan direct vruchten afwierp. Columbia slaagde er na een kwartier echter wel in zich onder de druk uit te spelen. Over de vleugels, met good old Michael Langenbach als plaag voor de Heerder defensie, creëerde de thuisploeg een aantal goede mogelijkheden om de stand gelijk te trekken. Heerde-goalie Django van der Landen wist zijn doel schoon te houden, maar na een klein half uur spelen was hij het antwoord op een zondagschot van Roger Oonk schuldig. De geelzwarte opbouw werd kort over de middellijn verstoort door Oonk, die zich vervolgens niet bedacht en met “een bewussie” van afstand de mooiste goal van deze middag voor zijn rekening nam: 1-1. Heerde had het tot de rust bij vlagen nog lastig met de dynamische buitenspelers van Columbia en nam zelf met afstandsschoten het doel nog onder vuur. Beide teams boekten hierbij hetzelfde resultaat: geen. Ruststand 1-1.

In de tweede helft begon Columbia, met de ervaring uit de eerste helft ongetwijfeld als leerpunt, fanatieker aan de tweede helft. Een aantal mogelijkheden werden gecreëerd, maar de afronding was te matig om de defensie van de Heerdenaren te kraken. Beide ploegen sloegen in balbezit veelal het middenveld over, waardoor wel een hoge dosis opportunisme maar geen goede wedstrijd ontstond. In de 65e minuut ontstond er chaos in de geelzwarte defensie na een indirecte vrije schop in het strafschopgebied, waarbij de bal via een rebound opnieuw de zestien meter werd ingebracht. Columbia-captain Danny Koorevaar werd hierbij over het hoofd gezien en kon vrij inkoppen: 2-1. Even leek de wedstrijd zich te ontaarden in een ouderwets potje “vechtvoetbal” waarbij (soms pittige) duels niet werden ontweken. In deze fase liepen beide ploegen tegen een aantal gele kaarten op. Bij deze slag, die voornamelijk op het middenveld plaatsvond, ontliepen zowel Roger Oonk (Columbia) als Raoul Wijenberg (Heerde) hun tweede gele kaart. Heerde besefte zich dat men weer aan het voetballen moest komen en bij het eerstvolgende moment dat men hierin slaagde was het raak. Via een vlotte combinatie over rechts wist Elkjar Dijkgraaf Roel Smit vrij te spelen in de zestien. Met een harde, diagonale inzet verschalkte hij de doelman: 2-2. Met nog 20 minuten te spelen was het voor het publiek nog volledig onbekend welke kant het kwartje deze middag op zou vallen. Heerde-doelman Van Der Landen onderscheidde zich tweemaal door een vrije trap van Koorevaar onder de lat weg te plukken en een inzet van de linkerflank te pareren. Aan de andere kant gokte Heerde op de snelheid van Roel Smit en Dewi van Velsen. Al was het Raoul Wijenberg die op aangeven van Smit bijna de winnende binnen kon koppen. Uiteindelijk verdedigde Heerde het punt, hetgeen gezien de kansenverhouding ook wel het maximaal haalbare genoemd mag worden. Eindstand 2-2.

De kop is er hiermee voor beide ploegen af. Zowel Columbia als Heerde kunnen ongeslagen verder richting de tweede competitiewedstrijd. Voor Heerde is dat de thuiswedstrijd tegen Robur et Velocitas, dat tijdens haar seizoenouverture het uit de 2e Klasse gedegradeerde Lemelerveld versloeg: 1-0. Beide ploegen zullen zodoende hun ongeslagen status willen verdedigen en aanstaande zondag zullen we rond de klok van 4 uur weten welk team dat ook daadwerkelijk is gelukt. U bent vanaf 12:45 uur van harte welkom op Sportpark Molenbeek, aangezien dan de voorwedstrijd tussen de F1’s van beide verenigingen plaatsvindt. Wij zien u t.z.t. graag om gezamenlijk een mooie voetbalmiddag te beleven!

Scoreverloop:
3. Roel Smit 0-1, 28. Roger Oonk 1-1; 65. Danny Koorevaar 2-1, 70. Roel Smit 2-2.

Opstelling V.V. Heerde:
Django van der Landen; Elkjar Dijkgraaf, Timo Olde Olthof, Michael Wolf ©, Maarten Tuin; Jordy Toorn, Raoul Wijenberg, Mike Bronsink; Dewi van Velsen, Roel Smit, Corstiaan Altenburg (46. William Bax).