Heerde lijdt eerste thuisnederlaag tegen Stadskanaal (0-1)

maandag 06 november 2017

Heerde heeft afgelopen zondag haar 100% score in thuiswedstrijden moeten laten varen. In het duel tegen Stadskanaal, een wedstrijd tussen twee subtoppers in de 2e Klasse L, trokken de gasten kort voor tijd aan het langste eind. In een gelijkwaardig duel maakte Heerde met name de tweede helft de meeste aanspraak op de winst, waarbij Stadskanaal de grenzen van het toelaatbare opzocht om dit te voorkomen. De fysiek sterke Noorderlingen gingen toch met de volle buit aan de haal, Heerde bleef gefrustreerd en puntloos achter.

Heerde en Stadskanaal troffen elkaar nooit eerder, maar van een gemoedelijke kennismaking was geen sprake. De gasten kwamen duidelijk niet om vrienden te maken, maar om resultaat af te dwingen. Tijdens de eerste helft leidde dit slechts tot een handjevol dreigende momenten voor beide doelen. Een aantal voorzetten en afstandsschoten van Stadskanaal konden eenvoudig worden opgepikt door Heerde-goalie Tim Rorije. Aan de andere kant kenden doelpogingen van Raoul Wijenberg hetzelfde lot. De grootste kans om de brilstand te doorbreken volgde uit een individuele actie van Roel Smit; hij passeerde zijn directe tegenstander in de 16 meter maar schuin voor het Stadskanaal-doel kon de doelman de inzet pareren. Ruststand 0-0.

Na de thee kwam Heerde beter in het spel, het was nauwkeuriger in balbezit en de vrije man werd regelmatiger gevonden. De goed keepende Stadskanaal-doelman werd vaker aan het werk gezet, zo moest hij in grijpen bij doelpogingen van opnieuw Roel Smit en Raoul Wijenberg. Daarnaast werden schoten Smit en Mike Bronsink op het laatste moment gekraakt door de defensie. Laatstgenoemde mocht ook nog twee directe vrije trappen afvuren vanaf randje 16, maar de muur en de lat stonden succes in de weg. Aan de andere kant loerde Stadskanaal op de uitbraak over met name de rechterflank. Één van de voorzetten vond nog wel het hoofd van een medespeler, maar de kopbal ging rakelings naast. Vlak voor tijd was het wel raak, een hoekschop werd in eerste instantie nog verwerkt maar in de rebound werd de bal alsnog snoeihard binnen geschoten: 0-1. Een bittere pil voor Heerde, dat nog maar eens ten aanval trok. Dit leidde tot een chaotische slotfase waarin Michael Wolf met een kopbal nog dichtbij de gelijkmaker was, zijn inzet verdween net over het doel. Eindstand 0-1.

Dat er in de uiterste slotfase een afkoelingsperiode nodig was om de wedstrijd even later alsnog tot een einde te brengen, had veel te maken met de provocerende spelopvatting waarmee Stadskanaal deze middag de bus was uitgestapt. Hierbij mogen vooral de heren met een voorbeeldfunctie (in en buiten het veld) nagaan of de grens van het toelaatbare wel of niet zijn overschreden. Feit is dat Heerde een nederlaag had te slikken, waarbij de conclusie was dat een punt deze middag toch de minimale oogst had moeten zijn.

Over 2 weken wordt de eerste periode van het seizoen 2017/2018 afgesloten met een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Ruinerwold, een mooie uitdaging om alles weer uit de kast te halen en de kater weg te spoelen. Een stevige plek in het linker rijtje zou voor de geelzwarte promovendus een prima tussenbalans zijn na een derde van de competitie.

Opstelling VV Heerde: Tim Rorije; Dewi van Velsen, Michael Wolf, Maarten Tuin ©, Jeffrey de Weerd; Mike Bronsink, Raoul Wijenberg, Corstiaan Altenburg; Roel Smit (80. Michel Calkhoven), Elkjar Dijkgraaf (75. Stijn Rorije), Nick Schurink.

Scoreverloop: 88. Sten Vos 0-1.