'Heerde heeft de wind weer mee'

maandag 28 januari 2019

Jackie Laterveer, Veluweland, 23 januari 2019.

HEERDE Het kan verkeren in de voetballerij. Bij vv Heerde kunnen ze daar over meepraten. In 2016 vechtend tegen het degradatiespook in de 3e klasse, nu een top drie klassering in de 2e klasse en in de race voor een periodetitel. En nog belangrijker: de club bruist en kreeg er de afgelopen jaren ruim honderd leden bij, voornamelijk jeugd.

Een opmerkelijke metamorfose die volgens Gert Simens, voorzitter technische commissie jeugdvoetbal, een gezamenlijke prestatie is van de vele kartrekkers en vrijwilligers binnen Heerde. Rein van Leeuwen en Wilbert Kruisweg, beiden lid van de voetbaltechnische commissie waar het eerste en het tweede elftal onder vallen, beamen dat. Van Leeuwen trots: ,,Met zo’n achterban als Heerde kom je als vereniging altijd weer boven drijven.” Bij elkaar opgeteld hebben de drie mannen een indrukwekkend verleden bij de club. Jeugdtrainer, (eerste elftal)speler, bestuurslid, voorzitter, hoofdsponsor. En nu dus lid van een van de commissies die zich bezig houdt met het reilen en zeilen van Heerde. Kruisweg: ,,In zo’n commissie krijg je van het bestuur veel ruimte en heb je een grote verantwoordelijkheid. Rode draad is dat er goed geluisterd wordt naar wat er leeft bij de leden. Dat heeft geleid tot een aantal goede keuzes.”

Een van die goede keuzes was de aanstelling van Barry Verhoef als hoofdtrainer, drie jaar geleden. Van Leeuwen: ,,Heerde was zijn eerste club als hoofdtrainer. Daarvoor was hij assistent.” Kruisweg: ,,Er waren destijds ook kandidaten van naam, trainers met veel ervaring. Ons gevoel bij Barry was echter goed. We wilden iemand die sfeer kon maken.” Lachend: ,,Dat is goed uitgepakt.” Simens: ,,Hij heeft de jeugd op een hele goede wijze ingepast in het eerste. En dat was best lastig. Drie jaar terug hadden we namelijk geen A-jeugd. De jeugdspelers die we wel hadden moesten op jonge leeftijd instromen bij de senioren. Dan is het heel belangrijk dat je hen goed opvangt.” Van Leeuwen: ,,We hebben daarom het beroep gedaan op de oudere spelers om iets langer door te blijven voetballen en de jeugd te begeleiden en te helpen. Het besluit om in het wat minder sterke district Noord te blijven voetballen, past daarbij. Dat geeft meer rust waardoor de jeugd goed kan wennen.” Kruisweg: ,,Door te zorgen voor een goede aansluiting, sfeer te creëren en leuke uitdagingen te bieden, houd je de jeugd vast voor de club.” Simens: ,,Daarbij past ook dat er leuke activiteiten voor ze zijn, zoals een speurtocht, verschillende jeugdtoernooien en een game-avond.”

Een andere rode draad is het vasthouden aan het DNA van Heerde. Van Leeuwen: ,,Gezelligheid staat bij ons voorop. Is er wat te vieren dan doen we dat met z’n allen.” Kruisweg enthousiast: ,,Van de activiteiten die we hebben, wordt altijd iets leuks gemaakt, een familiegebeuren. Wat een vereniging ook hoort te zijn.” Simens lachend: ,,Een Heerdenaar ben je niet voor even maar voor het leven.”

Heerde is zondag sterk aan de tweede competitiehelft begonnen. Thuis werd Erica met 5-0 verslagen.

Fotobijschrift:
Aandacht en goede begeleiding hebben prioriteit bij vv Heerde. Dat begint al bij de allerkleinsten.