Heerde verzekert zich van playoffs na zege op Germanicus (5-2)

dinsdag 28 mei 2019

Heerde heeft haar tweede kans op het binnen halen van een periodetitel dit seizoen overtuigend benut. In de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie werd Germanicus met 5-2 verslagen. Na het mislopen van het winnen van de 2e periode, was de opdracht deze middag simpel: winst betekent nacompetitie om promotie naar de 1e Klasse. Na een furieus begin van de thuisploeg kwamen de gasten uit Coevorden nog terug in de wedstrijd. Kort voor en kort na rust beslisten de geelzwarten de wedstrijd en liep het uit naar een riante zege. Dennis Calkhoven, Nick Wijenberg (2x), Mike Bronsink en Daan Nijmeijer namen de Heerdese treffers voor hun rekening.

Heerde levert deze jaargang een sterk seizoen af. De formatie van trainer Bardy Verhoef eindigde tijdens haar rentree in de 2e Klasse vorig seizoen als vierde. Voorafgaand aan deze voetbalzondag hadden de geelzwarten een historische top-3 klassering (en daarmee nacompetitie voetbal) in eigen hand. Die wetenschap werkte als doping en de gedroomde start van de wedstrijd. Binnen 10 minuten lag de bal al tweemaal achter de Germanicus-goalie. Eerst frommelde Dennis Calkhoven een hoekschop binnen (1-0). Het tweede doelpunt was een plaatje, waarbij Mike Bronsink een afgemeten voorzet afleverde op spits Nick Wijenberg die knap en hard binnen kopte (2-0). De gasten knokten zichzelf terug in de wedstrijd, Heerde kon de pressie niet behouden. Germanicus leunde hierbij op de individuele kwaliteiten van Stan Ypenburg en Marco Cremer. Eerstgenoemde pegelde van ruim 20 meter de bal hard en binnenkant paal achter de kansloze doelman Vincent Mosterd (2-1). Cremer was op zijn beurt trefzeker met een knappe, rake kopbal (2-2). En zo was de stand na een kwart wedstrijd weer gelijk. Heerde leek even van slag, het momentum leek bij de gasten te liggen. Toch gingen de Heerdenaren met een voorsprong rusten, omdat Mike Bronsink zijn specialiteit weer eens toonde. Hij ramde de bal op slag van rust, weliswaar via de muur, hard tegen de touwen (3-2).

Door de ruststanden op de andere velden hadden zowel Heerde als Germanicus alleen maar baat bij een overwinning. Scherpte was zodoende geboden en het was Heerde die snel toesloeg. Daan Nijmeijer creëerde met een slalom door de Germanicus-defensie de nodige ruimte in het strafschopgebied en haalde de trekker doeltreffend over (4-2). Wat volgde was een kansenregen voor de thuisploeg. De overtuiging bij Germanicus ebde weg en Heerde voetbalde vrijuit. Rijpe doelkansen waren er voor Nick Wijenberg, Dennis Calkhoven en Nick Schurink. Ook vanaf elf meter lukte het Michael Wolf, hij zwaait na dit seizoen af als selectiespeler, niet de score uit te breiden. Totdat good old Roel Smit, die door constant blessureleed besloot ook na dit seizoen te stoppen, zijn speelminuten opluisterde met zijn karakteristieke passeerbeweging om vervolgens het hoofd van Nick Wijenberg te vinden (5-2). Deze eindstand leverde na het fluitsignaal een mooi plaatje op met een hossende selectie in de middencirkel.

Na afloop was er tijd en ruimte om de spelers die afscheid nemen in het zonnetje te zetten. Waar Smit en Wolf een punt zetten achter hun loopbaan, verkast Nick Schurink naar zaterdag 3e Klasser en buurtgenoot Oene. Het trio heeft met de huidige groep vooralsnog een toetje in het vizier en hijsen zichzelf nog minimaal één  wedstrijd in het mooie, geelzwarte tenue. Dat gebeurt aanstaande zondag op bezoek bij de nummer 13 van de Zondag 1e Klasse Noord, GAVC uit Grou. Voor het eerst in de 106-jarige clubgeschiedenis maken de Heerdenaren zich op voor een kans om 1e Klasse te gaan voetballen. Met vier opeenvolgende competitie overwinningen reist Heerde vol vertrouwen af naar Friesland.