Nieuwe spelregels 2019-2020

dinsdag 17 september 2019

Sinds dit seizoen geldt er een aantal nieuwe spelregels bij zowel de profs als amateurs. In bovenstaande animatie en onderstaande tekst lichten we de zes meest in het oog springende wijzigingen uit.

In bovenstaande animatie en onderstaande tekst leggen we de zes meest in het oog springende wijzigingen uit.

• Strafschoppenserie
    Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.

• Plek van wisselen
    Als een speler gewisseld wordt, moet deze speler het speelveld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn. Tenzij de scheidsrechter toestaat dat de speler het veld direct mag verlaten bij de middenlijn of een ander punt (bijvoorbeeld voor de veiligheid of bij een blessure).

• Doeltrap
    Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een andere speler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied (en op 9.15 meter van de bal) te blijven tot de bal in het spel is (deze regel geldt vanaf Onder 13 t/m senioren).

• Scheidsrechterbal
    Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij/zij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

• Kaarten voor teamofficials
    Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

• Muurtje
    Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.